Vissza a Hírekhez

Groupama Életmentő Program

2023.09.12.

Ma Magyarországon durván 24-25000 kórházon kívüli keringésmegállás történik évente. Ez egy olyan állapot, mely sok esetben akár visszafordítható is lehet, ha ennek ellátása időben, pár percen belül megkezdődik.
Kb. 5 perc elteltével, amennyiben semmi nem történik a pácienssel, súlyos, maradandó károsodások alakulhatnak ki és jelentősen romlik a túlélés esélye. Mivel kórházon kívüli megállásról van szó, ezért extrém ritka, hogy egészségügyi személyzet a közelben van, ezért fontos ilyenkor a lakosság, a laikusok gyors közbelépése, a keringésmegállás felismerése, a mentő hívása és az alapszintű újraélesztés gyors megkezdése.
Sajnos azonban - a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján - ma Magyarországon az ilyen eseteknek csupán 40%-ban történik a szemtanúk által megkezdett ellátás, mielőtt a mentő megérkezik. 
A Magyar Resuscitatiós Társaság ezért nagyon fontosnak tartja, hogy minél szélesebb körben terjessze ennek fontosságát és minden alkalmat megragadunk, hogy képezzük a nem egészségügyi személyeket is. Ezért csatlakoztunk a Groupama Életmentő Programjához, melynek idén a szakmai hátterét biztosítjuk.

Az Életmentő Programról további információ az alábbi linken található: https://www.groupama.hu/hu/eletmentok-program-kampany.html  
Az Életmentő Program tréningjeihez kapcsolódó ismeretanyag honlapunkon, az  Újraélesztés Mindenkinek fül alatt érhető el.