Újraélesztés mindenkinek

Ma Magyarországon a kórházon kívüli keringésmegállások száma európai viszonylatban is magasnak számít, durván 24 000 kórházon kívüli keringésmegállás történik évente. Az eseteknek csupán 40%-ban végeznek szemtanúk újraélesztést, mely jelentősen növelhetné a keringésmegállás jelenlegi 5-10%-os túlélési esélyét. A hirtelen szívhalál váratlan esemény, mely ugyanúgy érintheti a fiatal, egészséges szervezetet, mint az idős vagy beteg embert; bekövetkezhet az utcán, munkahelyen, vagy akár otthon is. A keringésmegállás oka leggyakrabban a szívben hirtelen fellépő ritmuszavar, orvosi nevén kamrafibrilláció.


Az ábrán látható túlélési lánc szimbolizálja azokat a lépéseket, amik szükségesek egy keringésmegállás ellátásánál. A helyszínen az első három lépést bárki el tudja végezni.


A keringésmegállást követő néhány perc sorsdöntő. Minden segítség nélkül eltelt perccel kb. 10%-kal csökken az életben maradás esélye, ezért kiemelkedően fontos a korai mentőhívás, és az újraélesztés megkezdése. A újraélesztés – vagyis a gyorsan és kellő erősséggel kivitelezett mellkaskompresszió és a befúvásos lélegeztetés – egy egyszerű, eszköz nélküli, könnyen elsajátítható mozdulatsor, mellyel bárki (egészségügyi képzettséggel nem rendelkező személy is!) érdemben segíthet keringésmegállás esetén. A módszer ugyanúgy alkalmazható felnőtt és gyermek ellátása esetén is. Az azonnal megkezdett, és a mentők megérkezéséig folyamatosan végzett újraélesztés (30 mellkaskompresszió : 2 befúvás felváltva) lényegesen megnöveli a túlélés esélyét.

Jelenleg Magyarországon egyre több helyen található Automata Külső Defibrillátor (AED). Ez az egyszerűen kezelhető eszköz segítségünkre van az újraélesztés során: felhelyezése és bekapcsolása után hangosan utasít a további teendőkre, valamint, ha a keringésmegállást a szívben lévő elektromos káosz (kamrafibrilláció) okozza, a készülék ennek felismerése után lehetővé teszi elektromos sokk leadását (defibrillálás). Ezzel a biztonságosan leadott elektromos sokkal megszüntethetjük a máskülönben halált okozó ritmuszavart, és lehetőséget adunk a szív újraindulására. A defibrillátor csak az elektromos sokkot képes leadni (szükség esetén 2 percenként ismételve), természetesen a mellkaskompressziót és a lélegeztetést továbbra is a segélynyújtónak kell végeznie.


Az alábbi videóban röviden bemutatjuk az alapszintű újraélesztés menetét:


Letölthető ismertető

BLS-AED tananyag

BLS-AED tananyag, melyet bárki - változtatás nélkül - alkalmazhat.

Szakmai állásfoglalás
Alapszintű újraélszetés menete